The Fishermen’s living space

Habitat

 

The Fishermen’s living space

Around the town hall square stands the historic village of Berck where the fishermen's houses are huddled together. These ground-level houses are built lengthways, most often opening onto a courtyard or garden. Their walls are whitewashed and their base is coated with tar in order to limit rising damp. A characteristic feature of Berck housing is that the shutters have no slats. The interior is limited to two spaces. The entire common area is dedicated to daily life, but it is also devoted to fishing preparations. An adjoining room of very small size was used for the family to sleep. The floor was usually made of clay, then gradually covered with tiles, itself covered daily with sand to facilitate cleaning. The "séage" or "seillage" is often the main piece of furniture in the house. Family mementos, religious objects, bridal bouquets under a glass case, and decorative crockery were added to the decor.

Intérieur